7 redenen voor de inzet van marketing automation

7 redenen voor de inzet van Marketing Automation

Gepubliceerd op 17 augustus 2021

Marketing Automation is het gebruikmaken van voornamelijk online middelen om klanten en prospects te benaderen met persoonlijke en steeds beter op hun wensen afgestemde content. Het doel van de inzet van Marketing Automation is om van prospects klanten te maken en van klanten fans!

Maar waar lopen bedrijven nu zoal tegenaan in de dagdagelijkse operatie? Welke problemen ervaren zij? Geregeld horen we van onze klanten:

”Ik zou best graag met mijn field team meer (potentiële) klanten willen bezoeken”

Maar ook:

“Hoe kan ik meer gebruik maken van de digitale mogelijkheden naast de inzet van Accountmanagement”

Alle reden om de 7 belangrijkste redenen voor de inzet van Marketing Automation op een rij te zetten.

1.   De juiste content, op het juiste moment, op de juiste plaats en naar de juiste persoon

Dé marketinguitdaging nummer één is het ‘engagen’ van (potentiële) kopers en beslissers binnen je doelgroep. In welke informatie zijn ze geïnteresseerd en via welke kanalen zoeken ze naar informatie? Zolang je onvoldoende inzicht hebt in je doelgroep, kun je geen effectieve dialogen met hen voeren. Daarbij is het ook vaak zo dat de inzichten die over kopers aanwezig zijn vaak versnipperd in verschillende systemen zijn geborgd. Om te ‘engagen’ met kopers moet je deze data verwerken in één proces en systeem dat alle data geïntegreerd toegankelijk maakt. Marketing Automation biedt deze mogelijkheid.

2.   Samenwerking tussen Marketing en Sales

Vaak onderbelicht, maar Marketing Automation wordt ook wel Sales & Marketing Automation genoemd. En dat is niet voor niks. Marketing Automation zorgt er namelijk voor dat binnen een organisatie Marketing, Sales én Productontwikkeling (nog) beter met elkaar gaan samenwerken en opereren als één team.

3.   Bespaar tijd én dus ook geld

Voor de meeste marketeers is het een permanente uitdaging om hun vaak gelimiteerde budget zo efficiënt mogelijk te besteden. Hoewel implementatie van Marketing Automation uiteraard tijd en geld kost, zal dit op de lange termijn juist ongetwijfeld kosten besparen. De sales- en marketingprocessen worden namelijk (deels) geautomatiseerd, waardoor je veel minder (handmatig) werk hoeft te verrichten. En nog belangrijker, je maakt de bijdrage van je sales- en marketingactiviteiten van je organisatie zichtbaar, meetbaar én kwantificeerbaar.

4.   Bereik meer klanten!

Met Marketing Automation bereik je simpelweg meer klanten die normaal gesproken niet allemaal door het Field Sales team kunnen worden bezocht. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het gebrek aan capaciteit, door geografische redenen of door interne keuzes die gemaakt worden op basis van ingeschatte omzetpotentie.

5.   Effectieve sales gesprekken

Met Marketing Automation kun je in het voortraject de juiste content delen met de klant, waardoor het in het fysieke sales gesprek snel over de inhoud kan gaan. Hierdoor kun je het met klanten vaker hebben over zaken die relevant zijn, zoals het bespreken van nieuwe producten, activaties en/of categorie-adviezen.

6.   Klantdatabase bouwen, versterken én verrijken

Door Marketing Automation breid je continue je eigen klantendatabase verder uit. Hierdoor krijg je nog meer inzicht in je doelgroep en kun je de content nog persoonlijker maken en beter afstemmen op jouw (potentiële) klanten.

7.   De ROI van je marketinginspanningen neemt toe

Marketing Automation heeft een positieve invloed op de Return on Investment (ROI). Zo zie je wat jouw campagne onderaan de streep heeft opgeleverd. Je kunt met Marketing Automation namelijk heel precies meten waar je leads, conversies, deals en verkopen vandaan komen. Zo kan je de ROI van elke campagne, bron, medium en webpagina analyseren.

Nog meer lezen? Bekijk hier onze blogs.