Category Management

WAAROM CATEGORY MANAGERS
KIEZEN VOOR COOKS

Het ontwikkelen van categorievisies is één van de kerndisciplines van COOKS. Wij hebben jarenlange ervaring in het schrijven van categorievisies. Dit hebben wij al voor veel mooie nationale en internationale klanten mogen doen. Samen met onze klanten ontwikkelen we niet alleen een doordachte visie, goed onderbouwd met cijfers en insights. We zorgen ook dat de visie klantspecifiek wordt afgestemd op de wensen van de handelspartner. Van insights naar kansen naar groeidrijvers. Inclusief op groeidrijvers gebaseerde tactics, die door klanten kunnen worden geïmplementeerd bij de handelspartners. Bekijk onze menukaart.

COOKS ontwikkelt categorievisies volgens een bewezen succesvol stappenplan:

Stap 1: Gedegen voorbereiding

In deze fase legt COOKS, samen met de opdrachtgever, het fundament voor een succesvolle categorievisie. COOKS brengt samen met het geformuleerde projectteam de ambities en drijfveren van alle stakeholders in kaart. Daarnaast worden insights verzameld die nodig zijn voor de vorming en validatie van de visie. Waar nodig wordt aanvullend onderzoek geïnitieerd en begeleid.

Stap 2: Visievorming

COOKS ontzorgt en begeleidt in data-analyse en visievorming. Dit doen we door alle bestaande en nieuw verkregen insights, data & trends goed te bestuderen, te analyseren en te rubriceren naar kansen die kernachtig worden verwoord. Vanuit deze kansen werken we toe naar heldere categorie specifieke groeidrijvers. Deze groeidrijvers worden vervolgens geconcretiseerd en vertaald in doel, actie en resultaat. De volgende stap is het ontwikkelen van een goede opbouw van de visie zodat de handelspartner overtuigend wordt meegenomen. Uiteraard besteden we aandacht in de laatste ontwikkelingen in kanalen en besteden we speciale aandacht aan integratie van formats en een naadloos op elkaar aangesloten offline en online aanpak. Dit alles mondt uit in een onderscheidende en eigentijdse categorievisie.

Stap 3: Krachtig en inspiratierijk visiedocument

De visie wordt vervolgens omgezet naar een inhoudelijk en visueel sterk document met een heldere opbouw en impactvolle visualisaties. COOKS werkt de flow van het verhaal in detail uit. Hierin staat relevantie voor de handelspartner centraal, er wordt aandacht besteed aan trots op de categorie én aan de urgentie om met de visie aan de slag te gaan. De groeidrijvers worden in het visiedocument uitwerkt naar algemene en klantspecifieke tactische toepassingen. Deze tactics zijn zowel inspiratief als actionable, verrassend en direct toepasbaar. Uiteraard creëren we de mogelijkheid de visie kort of uitgebreid te bespreken en trainen we onze klant in het gebruik van het document. We zorgen ervoor dat de visie gaat leven bij onze klanten, extern maar zeker ook intern.

Stap 4: Succesvolle implementatie

Voor een succesvolle implementatie van een categorievisie is intern en extern draagvlak onontbeerlijk. COOKS kan hiervoor een (jaarrond) communicatieplan opstellen om de visie op verschillende touchpoints uit te dragen, binnen de eigen organisatie en naar de handelspartners. Op basis van dit plan ondersteunen we onze klanten bij klantevents en ontwikkelen we allerlei opvallende en informatieve communicatiematerialen zoals video’s, VR experiences, aankleding ruimtes, uitnodigingen en veel meer. Indien gewenst zorgen we ook voor tools om de visie klant- en eventueel landspecifiek door te vertalen.

Het hebben van een categorievisie is geen doel op zich maar een goed startpunt van een goede basis voor alle gesprekken met handelspartners. Steeds vaker wordt er teruggepakt op de categorievisie tijdens jaargesprekken, activaties, introducties en schaponderhouden. De categorievisie dient als basis voor groei en is daardoor relevant in alle gesprekken en contacten met je handelspartners. 

Onze visie op categorievisies 

Het vakgebied Category Management is nog steeds volop in ontwikkeling. Iedere keer weer ontdekken we nieuwe aspecten om een visie nog sterker te maken. Op basis van onze inmiddels uitgebreide ervaring hebben we onze eigen visie op categorievisies ontwikkeld:  WHY FIT IN! STAND OUT!

Het betrekken van alle afdelingen in een organisatie zorgt ervoor dat de visie een richtlijn wordt voor de gehele organisatie en niet alleen een project van een enkele afdeling. Cross-categoriaal denken en werken, maakt een visie bovendien veel impactvoller, zeker in de concretisering van de visie. Door daarnaast de visies op offline en online kanalen met elkaar te combineren of de visie brancheoverstijgend te benaderen, zorg je ervoor dat kansen optimaal worden benut.

Waarin maakt onze aanpak het verschil?

Het ontwikkelen van categorievisies is één van de snelst groeiende specialisaties van COOKS. Van onze opdrachtgevers horen we dat dit komt, omdat wij verder gaan waar anderen stoppen. We kunnen faciliteren waar gewenst maar ontzorgen graag van A tot Z in het ontwikkelen van de visie, van visievorming en implementatie. Benieuwd waarin onze categorievisie aanpak het verschil maakt? Lees hier verder!

Benieuwd naar voorbeelden? Check hier onze cases.