Gepubliceerd op 9 december 2022
Category Management is een belangrijke pijler in de dienstverlening van COOKS. Het ontwikkelen van categorievisies is hier een belangrijk onderdeel van. Het embedden van categorievisies krijgt steeds meer aandacht en één van de mogelijkheden om een visie te embedden cq door te vertalen is het ontwikkelen van een schapvisie. Heel waardevol, omdat dit een mooie basis biedt voor een concreet schapadvies bij de retailer. In de komende 5 stappen lees je hoe je van een categorievisie naar een schapadvies gaat door middel van een schapvisie.
1. Starten met een categorievisie
Het hebben van een categorievisie zorgt ervoor dat je je als leverancier categoriewaardig en objectief opstelt. Veel leveranciers leggen vaak de focus op hun eigen merk/producten, maar een handelspartner verwacht dat je met een bredere scope aan tafel zit, dat je weet welke keuzes de consument/shopper maakt en ook rekening houdt met de ambities en drijfveren van de retailer. Een categorievisie met concrete groeidrijvers voor de categorie is een belangrijke basis voor de samenwerking met de retailer en gezamenlijke groei binnen de categorie. Groei van de categorie begint vaak met het optimaliseren van de basis, het (offline en online) schap. Vandaar dat een schapvisie een logisch vervolg is.
2. Gebruik inzichten en kansen als richting voor het schapadvies
Om een schapvisie te ontwikkelen is het belangrijk om goede inzichten te hebben. Hoe kijkt de shopper naar het schap? Welke keuzes worden er voor het schap gemaakt? Welke producten vindt de shopper bij elkaar passen? Dit levert uiteindelijk de Shopper Decision Tree op. Aan de hand van de SDT kan er een vlekkenplan gemaakt worden van het schap. Tijdens dit schaponderzoek wordt er ook gekeken naar beïnvloeding, planmatigheid en de shopper journey. Is de categorie een routine categorie en staat de shopper open voor advertenties en folders? Allemaal interessante insights die ook buiten het schap gebruikt kunnen worden. Vanuit COOKS begeleiden wij onze klanten bij het uitvoeren van SDT onderzoek of het destilleren van inzichten uit bestaande onderzoeken. We denken graag met de klant mee om de vraagstelling zo scherp mogelijk te krijgen om zo het beste resultaat te behalen.
3. SDT als basis voor het schapadvies
Tijdens het SDT onderzoek wordt er onderzocht hoe shoppers beslissingen maken. Tijdens het schapadvies gaan we verder in op de segmenten. Welke segmenten verdienen er meer of minder ruimte? En hoe gaan we de segmenten zo optimaal indelen met de beste producten op de juiste plek in het schap? Naast de theorie denken wij ook graag na over de aankleding van het schap. Welke boodschap wil je als categorie meegeven en hoe zorg je ervoor dat de segmentatie en navigatie duidelijk worden om een aantrekkelijke manier.
4. Actionable en inspiratievol toepassen naar de praktijk
Nu de theorie staat en de analyses gedraaid zijn staat je advies voor het schapadvies. Vergeet hierbij niet de handelspartner te verrassen met actionable en inspiratieve toepassingen. Hoe kun je de interessante insights van het onderzoek koppelen aan praktische toepassingen? Deze insights kunnen van toepassing zijn op het schap maar ook op de totale shopper journey van de shopper. Samen met de klant kijkt COOKS naar hoe we deze touchpoints zo goed mogelijk kunnen laden en overbrengen door impactvolle toepassingen.
5. Sterk & strategisch samenwerken
Als het advies op orde is en de praktische en creatieve toepassingen zijn ontwikkeld, denk dan ook hoe de schapvisie op een goede manier over de bühne te brengen én warm te houden. Besteed aandacht aan de opbouw van het verhaal, maak het eigen en zorg dat je impact en interactiviteit creëert. Niet alleen tijdens de meeting over de visie maar ook daarvoor en daarna. Want, is de category manager enthousiast over jouw plannen? Leg dit vast in een gezamenlijke strategische kalender en til je samenwerking naar een hoger niveau. Zo blijf je met elkaar in gesprek en grijp je op ieder contactmoment met elkaar terug naar de mooie en professionele basis die met de visie is gelegd.
Nog meer lezen? Bekijk hier onze blogs.
GROTEKERKSPLEIN 4
3311 CC DORDRECHT
Tel.: +31 78 613 30 00