horecava trends 2024

Horecava Trends 2024

Gepubliceerd op 25 januari 2024

De Horecava staat ieder jaar bij COOKS op de agenda. Om onze klanten te bezoeken maar ook om nieuw nieuws te spotten. We hebben de 9 opvallendste trends voor je op een rij gezet.

1. Fusion snacks

Fusion snacks, een opkomende trend die nieuwsgierig maakt. Maar wat houdt het eigenlijk in? Het draait om het samenvoegen van voedingsmiddelen, formules of gerechten met andere mondiale of wereldkeukens. Tijdens Horecava introduceerde snackfabrikant Van Geloven een smaakvolle fusion snack: de Kaas Kipkorn. Een combinatie tussen kaas en kip, waardoor een bekende snack een opwindende twist krijgt. Ook werden er Aziatische dumplings en gyoza’s gespot met een Westerse touch, zoals dumplings met rookworst. Een smaakvolle ontmoeting van oost en west.

2. Plantaardige producten
Veel bedrijven zijn betrokken bij de eiwittransitie. Het gaat om een overgang van een dieet met dierlijke eiwitten naar een dieet dat voornamelijk plantaardige eiwitten omvat. Cateraars werken gezamenlijk aan het verhogen van het aandeel plantaardige eiwitten en restaurants kiezen steeds vaker voor vegetarische gerechten op hun menu. Op de Horecava werden meerdere plantaardig producten gespot. Van vegetarische biefstukpuntjes tot plantaardig roomijs.

3. Meer cocktails
Horecazaken zien de vraag naar cocktails snel stijgen. Volgens experts zitten we in een ‘cocktailrevolutie’: het grote publiek bestelt meer cocktails dan ooit, bijna elke horecazaak serveert ze en er is een golf aan nieuwe spirits en ready to serves op de markt. Naast ready-to-serve cocktails, groeit de vraag naar mocktails ook.

4. Frozen drinks
De horeca neemt een verfrissende wending met de opkomst van bevroren dranken als opvallende trend van het moment. Deze bevroren lekkernijen gaan veel verder dan de traditionele ijskoude limonades en frappuccino’s. Van exotische cocktails tot gezonde smoothies met superfoods, de wereld van bevroren dranken biedt een ongekende diversiteit aan smaken en creativiteit.

5. Artificial intelligence
De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) in de horeca wordt steeds tastbaarder. AI heeft de kracht om menukaarten te personaliseren op basis van specifieke gasten, dieetwensen of zelfs de huidige keukenvoorraad, wat leidt tot een efficiëntere bedrijfsvoering. Daarnaast presenteerde het bedrijf Lekker Sociaal een bijzondere app op de Horecava. Deze app maakt gebruik van AI en maakt het kinderlijk eenvoudig om pakkende social media posts te creëren speciaal voor horecazaken.

6. Duurzaamheid
Duurzaamheid, een duidelijke trend die ook op de Horecava niet te missen is. Nauw verbonden met duurzaamheid is het gebruik van streekproducten. Deze trend kwam volop naar voren, bijvoorbeeld op de stand van Foodtrend met duurzame cashewnoten uit Tanzania, die niet omreizen. Ook het familiebedrijf Spelt Bakkerij viel in het oog op de Horecava. Al hun ingrediënten komen van binnen een straal van 40 kilometer rondom hun Zeeuwse bedrijf. Hiermee wordt duurzaamheid niet alleen een concept maar een tastbare en smaakvolle realiteit op het event.

7. Focus op nieuwe generatie
De invloed van Gen Z op de stadse horeca blijft toenemen. Dit is een generatie van grazers: in plaats van uitgebreide maaltijden te eten, snacken ze liever meerdere keren per dag. De jongere generatie is gewend om buiten te deur te eten. Online boodschappen en maaltijden bestellen is normaal geworden. Delivery is met 20% het snelst groeiende segment binnen foodservice. Kijk eens naar supermarkten. Na het bezorgen van boodschappen en versboxen, zetten de supermarkten een stap verder en bezorgen ze ook kant-en-klaar maaltijden.

8. Meat is back
Als je vlees eet, moet het goed zijn. Puur, ambachtelijk, op zijn echtst. En het liefst van dichtbij, de melkkoeien uit de Nederlandse wei. Ook het proces van bereiding speelt een belangrijke rol. De gast is bereid om meer te betalen voor een hogere kwaliteit, maar willen ook graag consumeren zonder schuldgevoel. Een trend bij de exposanten is dat zij meer en meer hun best doen om het verhaal te vertellen achter de producten en gemaakte keuzes om zo de horecaondernemer voor zich te winnen.

9. Genieten over the top
Genieten mag en verleiden moet. Net zoals bij vegan en vlees lijkt ook hier de tegenstelling prima bestaansrecht te hebben. Verantwoord versus genieten. En in horeca mag het. Daarnaast vlogen de luxe snacks ons om de oren! Een trend binnen fastservice is dat alles draait om de beleving. Gasten zijn bereid om meer te betalen als zij, naast persoonlijke benadering, een unieke beleving tijdens het eten of de borrel ondergaan. Het draait om de beleving en de manier van serveren (en de gastvrijheid natuurlijk). De insteek; hoe langer gasten blijven en hoe unieker de beleving, hoe meer zij zullen besteden. Denk hierbij aan gevarieerde borrelplanken, maar ook de combinatie zoals een high wine, high gin of een high beer zijn populairder dan ooit. Het zorgt voor een boost voor de omzet, mits je het goed doet!

Nog meer lezen? Bekijk hier onze blogs.