Optimaliseer contactmomenten met retailers

Optimaliseer contactmomenten met retailers. Het hele jaar rond!

Gepubliceerd op 16 juni 2021

Marketeers zijn vaak jaren bezig om NPD’s voor te bereiden en investeren hier fors in. Sluit het product aan op de behoefte van de consument, is de receptuur juist, is de verpakking op tijd klaar, kloppen de logistieke data, is het product leverbaar, is het marketingplan rond, klopt de pricing van het product? Mooi, dan is het tijd om de innovatie te gaan presenteren aan de organisatie. Marketing presenteert de plannen aan de organisatie en Sales en Category Management zijn enthousiast en kunnen niet wachten om naar de retailers toe te gaan.

Bij COOKS merken wij dat de focus vaak ligt op dit interne voortraject en op dat ene verkoopgesprek, het gesprek waarin vaak tijdens het jaargesprek de handelspresentatie rondom de NPD gepresenteerd wordt. Als de handelspresentatie maar goed gaat en als de retailers maar enthousiast zijn, zodat we listing krijgen, kunnen gaan ondersteunen en de NPD’s kunnen verkopen.

En dan, na die handelspresentatie, is het vaak stil…. Sales gaat de onderhandeling in en uiteindelijk na veel “als jij’s…” “ dan kan ik’s….” is de totale jaardeal gesloten. Yes, we hebben een deal, we mogen weer gesprekken voeren met de retailer.

Wat vaak volgt is business as usual. In het eerstvolgende gesprek evalueren we de verkoopcijfers, bespreken we de marketingplannen en plannen we de promoties in. Wij weten zeker dat bovenstaande voor veel fabrikanten herkenbaar is.

Er is zoveel meer te vertellen dan die ene handelspresentatie tijdens het jaargesprek. De kansen liggen in Jaarrond contactmomenten met retailers.

Is die enorme focus op die paar gesprekken per jaar met handelspartners niet een gemiste kans? Is het niet veel waardevoller om het gehele jaar een goede verhaallijn en strategie te hebben per retailer? Om zo de retailers te blijven verrassen en jezelf als fabrikant te onderscheiden en kennis te delen. Vertel over de customer journey binnen jouw categorie, wat is jouw visie op het schap, waar liggen de kansen in de categorie en waarom ben jij de aangewezen partner voor de categorie.

De handelspresentatie en onderhandelingen zijn dan niet meer op zichzelf losstaand maar geïntegreerd in een Jaarrond plan.

Met onze Jaarrond Aanpak biedt COOKS een oplossing voor uitgebalanceerde communicatie, specifiek gericht op de (food)retailers. Hier helpen we al veel bedrijven mee en deze aanpak heet niet voor niets Jaarrond Aanpak… er is immers zoveel meer dan de handelsprestatie presenteren en de jaardeal sluiten. Uiteindelijk willen we allemaal samen groeien. Het hele Jaarrond.

Nog meer lezen? Bekijk hier onze blogs.