retail media

Is Retail Media belangrijk in de totale shopper journey?

Gepubliceerd op 20 februari 2024

Retail Media is hot. Iedereen binnen de foodwereld lijkt zich meer en meer te beseffen, dat inzet van Retail Media voor foodfabrikanten een effectieve manier kan zijn om hun producten te promoten bij een geïnteresseerde doelgroep, waarbij bovendien de media investeringen op basis van meetbare resultaten steeds verder kunnen worden geoptimaliseerd.

Retail Media wordt gezien als de “new battleground” voor merken om onder de aandacht te komen van de consument. Zonder investering hierin gaat het steeds moeilijker worden om zichtbaar te zijn en te blijven. En zichtbaarheid is nu eenmaal nodig om traffic te genereren naar jouw merk of product. Zodat je vervolgens met excellente content kunt werken aan conversie.

Aangewakkerd door de grote retailers zien we ook, dat de Retail Mediaplatforms steeds professioneler worden. Niet voor niets zijn de grote adverteerders in food volop bezig hun kennis op dit gebied steeds verder uit te breiden en beoordelen zij Retail Media als een volwaardig onderdeel van hun totale media mix. Toch zijn er ook vele foodfabrikanten, die Retail Media nog altijd zien steeds als een verplichte jaarlijks terugkerende kostenpost, waartoe ze gedwongen worden door hun klanten. Deze groep kan de waarde van Retail Media nog niet beoordelen door te weinig resources, kennis en tijd. Bij deze adverteerders leeft ook vaak het gevoel dat ze niet goed weten, waarin ze investeren en wat het doel is. Terwijl Retail Media ongelooflijk krachtig kan zijn, mits elke inzet op een doordachte en doelgerichte wijze gepland wordt.

Met de inzet van Retail Media kan in de basis de totale journey van de consument/shopper in iedere fase, zowel online als offline, beïnvloed worden. Wel moet er rekening mee worden gehouden, dat in elke fase van de journey er verschillende doelstellingen zijn: awareness, consideration, conversion of loyalty. De inzet van Retail Media moet voor iedere doelstelling op een andere manier gemeten en geanalyseerd worden. Om een voorbeeld te noemen, als je een tool inzet die gericht is op het creëren van awareness, zoals een banner op een homepage, dan moet je die beoordelen op views en clicks. Terwijl als je een tool inzet om conversie te realiseren, zoals het kassakoopje, mag je die beoordelen op basis van het aantal keer dat het product is toegevoegd aan het winkelmandje.

Door er op een doordachte manier mee aan de slag te gaan kan er steeds beter geleerd worden hoe Retail Media het beste kan worden ingezet. Bij COOKS werken we hiervoor met een framework om alle data te verzamelen, te beheren en te analyseren. Met als resultaat een veel effectievere inzet van Retail Media, waardoor dit geen “mixed feelings” kostenpost meer is, maar een zinvolle investering in de groei van je merk.

Nog meer lezen? Bekijk hier onze blogs.