What’s new in Trade Marketing?

What’s new in Trade Marketing?

Gepubliceerd op 28 maart 2022

Dat het vakgebied Trade Marketing volop in beweging is merken wij iedere dag. Graag delen wij onze visie op de laatste ontwikkelingen.

1. Rol van online
Met stip op nummer 1: Online. Volgens GfK bereikt in 2025 het aandeel online boodschappen in de huishoudelijke uitgaven een grens van 10%. De aanname is dat meer consumenten online boodschappen gaan doen, dat ze dit vaker gaan doen en meer geld gaan besteden per bestelling. Het is daarom belangrijk om goed aanwezig te zijn online, bij omnichannel en pure players, met de juiste teksten en beelden, de juiste ondersteuning (mag baanbrekend zijn) en dit alles goed doormeten.

Wij zien online dan ook als een vast topic om met de handelspartners te bespreken en hierin als ‘fabrikant’ een pro-actieve rol te spelen.

2. Visie 2.0
Een sterke en krachtige categorievisie is essentieel als je als stevige gesprekspartner met de category managers aan tafel wilt zitten. Naast het hebben van een goede visie op de categorie zien wij steeds meer vraag naar visies op segmentniveau binnen de categorie en visies gericht op specifieke kanalen, bijvoorbeeld convenience of online. Uiteraard blijft het de kunst om visies jaarrond te embedden. Extern naar klanten maar ook naar de interne organisatie.

3. Jaarrond
Waar fabrikanten in het verleden vaak reactief richting de handelspartners gingen met vooral de focus op de jaargesprekken zien wij hier een grote verandering in komen. Proactief naar de handelspartners toe bewegen met een goed communicatieplan als basis is nu heel gebruikelijk. Wat vertel je tijdens gesprekken en waar kun je aandacht voor vragen tussen de gesprekken door. Uiteraard zoveel als mogelijk ingestoken vanuit de informatiebehoefte van de handelspartner gecombineerd met de communicatiewens vanuit alle commerciële disciplines bij de fabrikant.

4. Funfactor
Ex Factory cijfers, verkoopcijfers en de afgesproken planning met je handelspartner bespreken dat hoort thuis in ieder gesprek. Maar nu we weer naar de handelspartners toe mogen komen, hoe maken we deze gesprekken leuker? Juist, door het toevoegen van de funfactor! Hiermee tover je niet alleen een glimlach op het gezicht van je gesprekspartner, je bent ook nog onderscheidend ten opzichte van andere leveranciers. En dat willen we uiteindelijk toch allemaal.

5. Customer dashboards
Hoe kun je alle informatie die je met handelspartners deelt, centraal beschikbaar stellen? Dashboards zijn het nieuwe ding. Een online omgeving waar handelspartners alle informatie bij elkaar vinden. Van de laatste cijfers (scheelt weer tijd tijdens een gesprek) tot de laatste presentaties, de marketingkalender en relevante informatie over het bedrijf, bijvoorbeeld inspanningen op het gebied van duurzaamheid.

6. Integrated product, brand and channel development

Waar op dit moment nog veel in silo’s wordt gewerkt, qua disciplines en kanalen, merken we steeds meer een verschuiving naar een geïntegreerde aanpak. Een aanpak waarbij inspanningen in kanalen naadloos op elkaar worden afgestemd. Bijvoorbeeld een nieuw product of merk lanceren in kanaal x, met unieke opvolging in kanaal y. Of een overkoepelende commerciële visie waarin kanaal overstijgend wordt gedacht en waarin alle commerciële disciplines op basis van een matrix-organisatie worden ingedeeld naar projecten.

Wil je zeker zijn dat je in-store én online het verschil kunt gaan maken bij je handelspartners? Aarzel dan niet contact met ons op te nemen. Mail naar anita@cookscrossover.com of bel 078-6133000.

Nog meer lezen? Bekijk hier onze blogs.