Trendrapport Horecava 2020

Trendrapport Horecava 2020

Ook in 2020 heeft COOKS weer een bezoek gebracht aan de Horecava, de grootste horecabeurs van Nederland en tevens dé place to be om de laatste ontwikkelingen in horecaland te spotten. Uiteraard is dit bezoek ook bedoeld om onze klanten te bezoeken en inspiratie op te doen met vakgenoten. Naar aanleiding van dit bezoek en de vele gesprekken hebben we een Horecava trend top 10 gemaakt.

Top 10 trends

 

  1. Waar is de koffie? Hallo bier!

Al jaren is koffie hot! Afgelopen jaren was er een hele hal gevuld met allerlei koffie-aanbieders. Groot en klein. Dit jaar missen we ineens een paar grote namen en is het aandeel koffie en mooie inspiraties (macchiato to the max, coffee & food) sterk verminderd. Maar, en in 2019 zagen we het beginnen, beer is here to kick ass and repeat. Een hal en basement vol met heel veel craft beer en local heroes. Daarnaast zien we steeds meer 0.0% varianten. Alcoholvrij is hip en de varianten die op de markt verschijnen worden kwalitatief steeds beter! Wat brengt 2021? Samenwerkingen of clusteringen, beer & food?

 

  1. Vega & vegan

Als de frikandel vega wordt, dan weet je dat het menens is. Niet 1, niet 2, maar 3 aanbieders met vega frikandellen (of fricks). En verder? Op alle vlakken vega en vegan alternatieven. Vegan room (best lekker, maar oké we zijn hierin niet objectief), vega burgers (met echte opvallers o.a. van Gro), vegan kaassaus (over friet, uh… wat vinden we daar van) en ga zo maar door. Het vega of vegan alternatief aan kunnen bieden is dus een duidelijke must-have!

 

  1. Meat is back

Tsja, en als je dan vlees eet, dan moet het natuurlijk goed zijn. Puur, ambachtelijk, op zijn echtst. En van dichtbij, de melkkoeien uit de Nederlandse wei. Ook het proces van bereiding speelt een belangrijke rol. De gast is bereid om meer te betalen voor een hogere kwaliteit, maar willen ook graag consumeren zonder schuldgevoel. Kortom, gasten willen goed eten zonder negatieve associaties. Een trend bij de exposanten is dan ook dat zij meer en meer hun best doen om het verhaal te vertellen achter de producten en gemaakte keuzes om zo de horecaondernemer voor zich te winnen.

 

  1. Local local local

Voor iedereen is er wel een passend biertje. Je kan genieten van de eeuwige jeugd in Amsterdam, lekker gewoon doen met de gele kanarie uit Rotterdam of Texel door je smaakpapillen laten waaien. Maar ook genieten van pareltjes uit de landen rondom ons heen. Niet groot, maar wel heel eigen. Om het verschil te maken, als toevoeging op het aanbod wat gasten kennen en vertrouwd is.

 

  1. Genieten over the top

De freakshakes hebben we niet gezien, maar wel heel veel prachtig mooie creaties van chocolade, churros, ijs en ga zo maar door. Genieten mag en verleiden moet. Net zoals bij vegan en vlees lijkt ook hier de tegenstelling prima bestaansrecht te hebben. Verantwoord versus genieten. En in horeca mag het. Daarnaast vlogen de luxe snacks ons om de oren! Een trend binnen fastservice is dat alles draait om de beleving. Gasten zijn bereid om meer te betalen als zij, naast persoonlijke benadering, een unieke beleving tijdens het eten of de borrel ondergaan. Het draait om de beleving en de manier van serveren (en de gastvrijheid natuurlijk). De insteek; hoe langer gasten blijven en hoe unieker de beleving, hoe meer zij zullen besteden. Denk hierbij aan gevarieerde borrelplanken, maar ook de combinatie zoals een high wine, high gin of een high beer zijn populairder dan ooit. Het zorgt voor een boost voor jouw omzet, mits je het goed doet!

 

  1. Go nuts with donuts

Donuts make the world go round! Vorig jaar was het al een feestje maar nu kan je er echt niet omheen. Zonder kleurige en rijkversierde donuts is je hut niet af. Iedereen pakt serieus uit en wij weten welke de lekkerste zijn 😉

 

  1. Goed bezig!

Eet honger de wereld uit, voorkom voedselverspilling, duurzame bakjes en duurzame koffie, voor de keuken van morgen, organic all over. Genoeg initiatieven en producten die een positieve bijdrage leveren aan een betere toekomst. Klinkt ff heftig maar wel belangrijk. Alle beetjes helpen toch?

 

  1. Toegevoegde waarde

Meer marge moet! Of is meer marge gewoon leuk. Want zeg nou zelf. Je broodje wordt toch veel leuker als je er een taste explosion van maakt, je frietje helemaal af met een topping? Go crazy and make money. Alhoewel, de Asian frikandel hoeft van ons niet meer.

 

  1. Go, to Go!

Uit en thuis komt steeds dichter bij elkaar. Thuisbezorgen boost je business. Maar, dan moet je product of gerecht wel lekker blijven. Gelukkig worden steeds meer producten, diensten en verpakkingsconcepten ontwikkeld die op de groeiende vraag inspelen. PS. De oranje stand van Thuisbezorgd.nl was dan ook niet te missen op de Horecava.

 

  1. Klein wordt groot

Dit jaar echt opvallend! De grote spelers zijn minder zichtbaar of zelfs helemaal niet aanwezig. We zien merkstands in plaats van corporate stands en zien een enorme diversiteit aan ook kleinere spelers die een mooi plekje in de markt willen veroveren. Vooral in de food- en bierhal was het opmerkelijk.

 

Om mediatechnisch goed af te sluiten hebben we nog een tip. Het is al een tijdje een horecatrend om eten te serveren met de juiste looks, zodat het helemaal Insta-waardig is. Passend bij je zaak en tof om te plaatsen voor influencers. Komend jaar krijgt deze trend een update: niet alleen het eten, maar ook het interieur van je zaak moet een beetje fotogeniek zijn! Dus, maak er werk van zodat tijdlijnen vol smakelijke food-foto’s staan in combinatie met een flitsend interieur.

 

Heb je vragen naar aanleiding van ons trendrapport? Neem dan contact op met Anita via anita@cookscrossover.com