AVIKO – VAN STRATEGISCH STERKE CATEGORIEVISIE T/M IMPACTVOL ONLINE PRESENTEREN

opdracht

Aviko heeft COOKS ingeschakeld bij het ontwikkelen van een categorievisie Vriesvers. Maar is Vriesvers eigenlijk wel één categorie, of is er een andere benadering nodig? COOKS heeft Aviko bij de visievorming ondersteund in het gehele proces om een routinedoorbrekend verhaal te creëren: van intern goed organiseren met multidisciplinaire werksessies t/m extern impactvol en professioneel presenteren. En ook dat laatste was iets unieks: doordat corona om de hoek kwam kijken toen de visie gereed was om te delen en fysieke meetings geen optie meer waren, hebben we samen met Aviko zo’n 25 online studio sessies gerealiseerd. De reactie van een van de handelspartners: “deze staat voor mij toch wel op 1 qua visiepresentaties”.

voorbereiding

Vanuit een gestructureerde en volledige voorbereiding in meerdere werksessies met Marketing, Trade Marketing en Sales hebben we o.a. ambities vanuit Aviko, drijfveren van de handelspartners en kansen binnen de samenwerking vastgelegd. Om de visie extra klantrelevant te maken hebben we een Q&A opgesteld, waarmee Aviko de handelspartners heeft geïnterviewd. Daarnaast hebben we aanvullend shopperonderzoek georganiseerd en begeleid om extra validatie voor de routinedoorbrekende kijk op de categorie te verkrijgen, door deze meer te benaderen vanuit AGF en de avondmaaltijd.

visievorming

Vervolgens hebben we in co-creatie met Aviko alle inzichten geanalyseerd en gerubriceerd tot key take-outs en relevante kansen. Deze kansen zijn vertaald tot onderscheidende groeidrijvers die doelgericht zijn qua resultaat en actie vragen in de categorie. Op basis hiervan hebben we een communicatief sterke presentatieflow uitgeschreven met aandacht voor o.a.:

  • Basis = relevantie voor de retailer
  • Creëren van trots voor de categorie
  • Onderschrijven van de urgentie, waar werk van te maken
  • Creatieve en onderscheidende thematiek
  • Logische opbouw van het verhaal
  • Modulair om de visie kort of uitgebreid te bespreken

Een visie wordt pas echt waardevol als er is nagedacht over de concrete invulling in de praktijk. We hebben vanuit de groeidrijvers daarom een mix van actionable en inspiratievolle ideeën uitgedacht en gevisualiseerd, om zowel op de korte als op de lange termijn de categorie samen met de handelspartner naar een volgend level te tillen.

visiedocument

Zodra de visie volledig was uitgeschreven en afgestemd, hebben we deze omgezet in een presentatiedocument met verrassende designs en visualisaties met de juiste balans van tekst en beeld. Hierin hebben we een mix gemaakt van warme pagina’s die aansluiten bij het merk en de huisstijl van Aviko en pagina’s met een meer objectieve stijl, passend bij de categorie. Om het presentatieformat nog interactiever te maken, hebben we verschillende audiovisuele producties ontwikkeld ter ondersteuning van het visieverhaal. De algemene trends en het proces van grond tot mond werden geanimeerd en voorzien van voice-over en voor de presentatie van de groeidrijvers hebben we een video opgenomen waar het allemaal begint: vanaf het aardappelveld, met de voeten in de aarde. Dat creëert impact!

implementatie

Toen het tijd was om de visie te gaan delen met de handelspartners, kwam corona om de hoek kijken. De plannen voor het organiseren van een live event waren al in volle gang, de locatie was al bezocht, maar dat moest helaas opzij worden geschoven. Dat hebben we echter omgezet in een unieke kans, wat uiteindelijk heeft geresulteerd in zo’n 25 online presentaties vanuit een professionele studio. De handelspartners werden met een gepersonaliseerde teaser uitgenodigd en stuk voor stuk in twee sessies meegenomen in de categorievisie. In de eerste sessie werden alle inzichten, kansen en groeidrijvers gedeeld en in de tweede sessie werd interactief gezamenlijk gebrainstormd over alle concrete praktijkideeën. Deze werden vervolgens vastgelegd en nagestuurd in klantspecifieke strategische kalenders, die als leidraad hebben gediend tijdens alle vervolgsessies. Zo blijft de categorievisie een levend document en een jaarrond basis voor alle commerciële inspanningen.

Klik hier voor het overzicht met alle cases.