What’s new in Shopper Marketing?

What’s new in Shopper Marketing?

Gepubliceerd op 29 november 2021

Dat het vakgebied Shopper Marketing volop in beweging is, merken wij iedere dag. Voor mij als Project Manager bij COOKS reden om de 5 meest interessante trends en ontwikkelingen op het gebied van Shopper Marketing in kaart te brengen en met jullie te delen.

1. Omnichannel is dé standaard

Tijdens de corona crisis heeft er een grote verschuiving plaatsgevonden van offline naar online. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 73% van de shoppers gebruik maakt van meerdere kanalen gedurende het aankoopproces. Het is dus goed om hier rekening mee te houden bij je Shopper Marketing plannen.

2. Inzet van in-store-technologie

Het gebruiken van nieuwe technologieën in de winkel wordt steeds populairder. Zo is het gebruik van AR (Augmented reality) van een ‘handig’ naar een bijna ‘essentieel’ onderdeel van het e-commerce aanbod van sommige retailers geschoven.  Bijvoorbeeld bij het passen van kleding, brillen maar ook de gehele inrichting van jouw toekomstige huis.

Ook andere technologieën, die zorgen voor visuele aantrekkingskracht, worden steeds vaker op de winkelvloer ingezet. Zoals de inzet van bijvoorbeeld hologrammen. Dit is de techniek waarbij je in 3D producten of andere objecten op een heel visuele en realistische wijze op de winkelvloer kunt presenteren. Kijk hier hoe onze klant Perfetti Van Melle voor haar merk Mentos hologrammen heeft ingezet voor POS op de winkelvloer.

3. Ken jouw shopper!

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 90% van de consumenten de voorkeur geeft aan een gepersonaliseerde winkelervaring. Het is van groot belang dat jij je doelgroep goed kent (shopper insights); deze vormen de basis voor een goed gefundeerde Shopper Marketing Visie. Wanneer je weet wie je wilt bereiken, kun je daar allerlei zaken op personaliseren, zoals je productaanbod, advertenties en andere content. Hiervoor is het ook belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de belangrijkste interactiemomenten van consumenten met jouw merk of winkel.

4. Inzetten op loyaliteit 

Klantloyaliteit wordt belangrijker dan ooit. Merken die het afgelopen jaar, door de pandemie, wisten te profiteren van alle verschuivende trends moeten voortbouwen op die nieuwe gewoonten en loyaliteit. Waar toegevoegde waarde, gemak en beschikbaarheid in 2020 nog de doorslaggevende aankoopfactoren waren (we herinneren ons allemaal de run op toiletpapier nog wel), zijn dit nu nog slechts randvoorwaarden. Consumenten willen weer een echte band opbouwen met een merk en weten waar het voor staat. Door middel van betekenisvolle en relevante communicatie kan een merk de authenticiteit creëren waar shoppers naar snakken.

5. De krachtige combinatie van winkelvloer & social

Op de winkelvloer schreeuwen activaties en andere communicatie om de aandacht van de shopper. Om de shopper in dit geweld te bereiken wordt gekozen voor eenduidige communicatie met korte teksten en weinig beeld. Dit beperkt de mogelijkheden om goed in kunnen te spelen op bepaalde motivaties of barrières van de shopper. Op basis van juiste shopper-inzichten heb je via social media de mogelijkheid om dit wel te doen. Social shopper activaties zorgen voor de perfecte afstemming van de communicatie winkelvloer en ondersteuning via social media. Klik hier voor onze succesvolle social shopper aanpak van onze klant Bolletje.

Wil je meer weten over onze aanpak op het gebied van Shopper Marketing? Klik hier of neem contact met ons op.

Nog meer lezen? Bekijk hier onze blogs.