Belangrijkste trends binnen Trade Marketing in 2023

De belangrijkste trends binnen Trade Marketing in 2023

Gepubliceerd op 20 januari 2023

Aan het begin van het nieuwe jaar worden er altijd weer lijstjes gepubliceerd, die de belangrijkste trends van het jaar weergeven. Graag delen wij de trends waarvan wij zien dat ze een steeds grotere rol gaan spelen binnen Trade Marketing. Zien jullie nog meer trends? Laat het ons weten!  

#1 Trend: Een visie per kanaal

Corona heeft de digitalisering binnen food met 3 jaar versneld. Mede hierdoor zien we opvallende verschuivingen van traditionele naar nieuwe kanalen. Het wordt daarom steeds belangrijker om een visie te hebben per kanaal, van Quick Service tot Convenience. Wat typeert het kanaal en de shopper die zich daarin beweegt? Vanuit een overkoepelende visie de slag maken naar kanaalspecifieke invulling wordt onontbeerlijk. Alleen zo leg je een goede basis om optimaal in te spelen op het shoppergedrag van vandaag en morgen.

#2 Trend: Steeds meer een O&O aanpak

In plaats van alle focus op de fysieke winkels wordt in jaarplannen en categorievisies een geïntegreerde Offline & Online samenwerking met onze handelspartners de norm. Wat doe je online en hoe maak je daar offline gebruik van en vice versa. Dus geen eiland-denken maar vooral bruggen bouwen, waarin je offline en online perfect invult en naadloos op elkaar laat aansluiten.

 

#3 Trend: Categoriewaardig gedragen

De P van Prijs zal ook in 2023 een belangrijk topic zijn tijdens de gesprekken met de handelspartners. Maar juist in deze tijd wordt het nog belangrijker om je categoriewaardig te blijven gedragen door de samenwerking met handelspartners te zoeken. Denk samen na over de categorie en hoe jullie gezamenlijk kunnen optrekken om de categorie te laten groeien. Een goede visie op de categorie, hoe compact of uitgebreid ook, wordt relevanter dan ooit.

 

#4 Trend: Jaarrond embedden van de visie

Het hebben van een categorievisie is geen doel op zich maar een mooie start van jaarrond handelsbenadering. Steeds vaker wordt er teruggepakt op de categorievisie tijdens jaargesprekken, activaties, introducties en schaponderhoud. De categorievisie dient als basis voor groei en is daardoor relevant in alle gesprekken en contacten met je handelspartners. Tijdens gesprekken en tussen gesprekken door.

#5 Trend: Duurzaamheid breed op de agenda

Het belang van duurzaamheid blijft toenemen, ook in de communicatie met handelspartners. Niet alleen eenmaal per jaar tijdens jaargesprekken of top2tops, maar door het hele jaar heen. Retailers willen duurzaamheid logischerwijs graag op de agenda zetten. Zorg ervoor dat duurzaamheid breed gedragen wordt binnen de eigen organisatie en dat het een vast topic wordt tijdens de gesprekken met de handelspartners. 

 

#6 Trend: Meer alignment creëren op commerciële milestones

Of het nu gaat om om marketing, sales, category management, e-commerce of channel development, iedere commerciële afdeling heeft door het jaar heen zijn eigen milestones. Het wordt steeds belangrijker deze milestones intern goed op elkaar af te stemmen. Want handelspartners verwachten van fabrikanten complete en met inzichten onderbouwde plannen. Door intern alignment te creëren op milestones win je de handelspartners én behaal je een beter commercieel resultaat. Naar verwachting zal Trade Marketing hierin een steeds centralere rol gaan spelen.

 

#7 Trend: Meer inzichtgedreven Shopper Marketing

Vanuit het doel het activatiebudget zo optimaal mogelijk in te zetten zien we een enorme groei in het verzamelen en gebruiken van goede shopper insights. Hoe acteert de shopper op de winkelvloer, wat zijn shopper behoeftes en missie en wat zijn de optimale touchpoints? Door deze inzichten toe te passen in Shopper Marketing initiatieven wordt aantoonbaar beter rendement behaald. 

#8 Trend: Met impact vaker het verschil maken

Tot voor enkele jaren geleden was Trade Marketing de afdeling die de analyses draaide voor Sales. Door de toegenomen professionalisering van de samenwerking tussen retailers en fabrikanten, is bij veel bedrijven Trade Marketing geëvolueerd tot een afdeling, die het verschil maakt bij de handelspartners. Trade Marketing staat tegenwoordig aan de basis van doordachte visies, goed opgebouwde presentaties, impactvolle video’s, verrassende presentatieboxen en meer. En deze trend zal zich het komende jaar alleen maar doorzetten. WHY FIT IN! STAND OUT!

 

Welke trend spreekt jou het meest aan? Wij gaan er graag over in gesprek. 

Nog meer lezen? Bekijk hier onze blogs.